Frågan om hur gammal en människa kan bli har förbryllat forskare och filosofer genom århundraden. Det finns en global utveckling som tyder på att människors livslängd ökar markant.
Våra egna barn har chansen att bli äldre än vad vi idag kan föreställa oss.
Flera av högt ansedda vetenskapsmän tror att den första 200-åringen redan är vid livet.
Men vad är hemligheten bakom ett långt liv?
Hälsotipsen om ett hälsosamt och långt liv finns som lösryckta fragment i dagstidningar som handlar om mat, hälsa, medicin.
Det blir svårt att skilja mellan det viktiga och oviktiga, stort som smått.
Hälsobudskap begränsas nästan alltid till att gå ner i vikt, träna på ett speciellt sätt eller följa någon speciell diet.
Men om målet är ett långt och friskt liv, vilka av alla hälsotips har jag då mest nytta av? Blir jag verkligen äldre ju mer jag springer och är jag garanterad ett långt liv om jag väljer rätt mat i affären?
Finns det i själva verket andra lika viktiga saker att tänka på, som att vara hederlig, hålla fast vid sitt äktenskap och att ha humör? Eller inte? Är det bättre att vara chef än att vara anställd och hur många är det egentligen som jobbar ihjäl sig?
Denna föreläsning om åldrandet grundar sig på vetenskapliga studier gjorda runtom i världen. Speciell tonvikt har lagts på de s.k. ”Blåa zoner” där befolkningen blir äldst. Vi har även i Sverige en ”Blå zon” som ligger i Småland.
Föreläsningen grundar sig i vetenskapsjournalisten Henrik Ennart bok med samma titel ”Åldrandets gåta”.
Under föreläsningen kommer följande områden beröras:
- De som blev äldst
- Åldersrevolutionen
- Friskt åldrande – en guide (konkreta råd som är värdefulla till äldre personer för att ta bättre kunna ta hand om sin hälsa)
Många oförskämt pigga hundraåringar ger ofta samma tips:
”Ät dina grönsaker och var aktiv. Var tacksam för allt du fått. Var snäll mot andra. Och le.”
Men frågan är, räcker det? d